Finn fokus i hybridhverdagen

FeaturedImages ryddigpult2

Det kan være vanskelig å finne fokus. Vi går i møter, sender tilbud, ringer kunder, bryr oss om våre kolleger, dyrker sport, gjør husarbeid og prøver i tillegg å tilbringe tid med familie og venner for å nyte livet sammen. Kort sagt, vi har en godt fylt agenda og noen ganger et (over)fylt hode. 

Men hva med arbeidsplassene dine? Er de like overfylte? 

I USA har de gått så langt som å sette av en egen dag i året til å rydde og vaske pulten. Andre mandag i januar er “National Clean Your Desk Day” – og observeres både på kontor og hjemme. Her på berget trenger vi nok ikke en egen dag til slikt; vi anbefaler heller å ta litt hver uke – både når det gjelder papirer og kaffekopper på pulten, og tilfeldige dokumenter og snarveier på desktopen. På denne måten kan vi skape oss litt sårt tiltrengt orden i en verden full av distraksjoner.

Hvordan hodet vårt fungerer

Hjernen vår har ikke utviklet seg for konsentrert, stillesittende arbeid. I forhistorisk tid lå farer på lur bak hver en busk, og de av våre forfedre som ga full oppmerksomhet til én aktivitet, som å samle mat eller lage ild, ble fort offer for rovdyr eller opportunistiske naboer. I dag har vi ikke de samme utfordringene, men evolusjon tar tid, og våre små grå er fortsatt i konstant beredskap. Skvetter du når noen banker deg på skulderen mens du sitter og jobber konsentrert med et støyreduserende headset på? Da er det Cro-Magnon-hjernen din som snakker.

Hvordan fokus fungerer

Vi kan si at vi alle har en innebygget personlig assistent, som følger med på det som skjer rundt oss, og velger hva som er viktig og uviktig. Den sitter i området foran i hjernen vår, og bestemmer hvor godt vi kan fokusere. Assistenten velger på grunnlag av viktighet hvilke stimuli som sendes videre til bevisstheten vår, og hvilke som skal ignoreres. Er stimulansen viktigere enn oppgaven du gjør nå? Da vil du bli avbrutt i aktiviteten din.

Visste du at bare 0,0003 % av alle stimuli som hjernen vår mottar, sendes videre til bevisstheten?

FeaturedImages ryddigpult
En ryddig pult er et tegn på et ryddig hode – men en tom pult?
Hvordan distraksjon fungerer

Flyt oppstår når fokuseringsprosessen går på skinner. Hvis vår kollega Marta skriver en rapport, for eksempel, opplever hun at det blir lettere ettersom tiden går. Hun er i flytsonen, og fingrene suser over tastaturet – helt til telefonen hennes ringer og hun blir tatt ut av fokus. Plutselig er hennes oppmerksomhet delt mellom samtalen og rapporten.

Å bytte mellom aktiviteter forstyrrer flyten og reduserer dermed produktiviteten din fordi en del av oppmerksomheten henger ved den forrige aktiviteten. Nøkkelspørsmålet: hvordan får du jobbet hvor som helst med størst mulig konsentrasjon?

Du kan lære å konsentrere deg

Konsentrert arbeid er alt annet enn en tapt sak. Du kan lære å konsentrere deg. Her er noen tips:

  • Begrens antall oppmerksomhetsskifter med Pomodoro-teknikken (25 minutter arbeid, 5 minutter pause) som hjelper deg med å jobbe mer produktivt og oppleve mindre stress
  • Få de beste verktøyene og teknologiene som HPs stasjonære datamaskiner og alt-i-ett-maskiner for å hjelpe deg med å holde deg fokusert og mindre distrahert
  • Skru av push-varsler, ringelyder og epostprogrammer når du jobber konsentrert, og sett heller av faste økter gjennom dagen til korrespondanse og interaksjon
  • Sørg for en ryddig arbeidsplass uten forstyrrelser
Il pomodoro
“Il Pomodoro” – en italiensk kjøkkentimer