Slik velger du riktig workstation

HP workstations 1122 NEW07443

Har du fått nye arbeidsoppgaver som PC-en din ikke takler? Da kan det hende du trenger en workstation fra HP.

Så hva er egentlig en workstation?

Håvard Persen fra HP Norge forteller at en Workstation skiller seg fra en vanlig PC ved å ha tre ting: kraftig CPU, mye minne og et dedikert grafikkort.

Men hvordan vet du hva du faktisk trenger? Det finnes et utall CPUer og GPUer å velge mellom. Hvordan finner du den riktige kombinasjonen? Se Håvard Persen forklare saken i denne filmen fra HP Norge, eller les videre under for en mer detaljert gjennomgang.

I videoen forklarer Persen i tillegg om sikkerhetsløsningene HP Sure Click Enterprise og HP TamperLock, som er merket med kapittelinndelinger.

Programvare setter krav

Hvilken workstation du trenger beror så klart på hva du skal bruke den til.

Noen programmer og operasjoner krever mye minne, noen krever mange prosessorkjerner, mens andre kun kan jobbe på én kjerne av gangen, og derfor trenger en høy klokkefrekvens. Noen prosesser kan utnytte den enorme mengden kjerner i grafikkortet, mens andre er avhengig av mye VRAM, eller spesifikke enkodere, som NVENC.

Under ser vi på noen ulike bruksområder, og tar for oss hva som trengs for å finne det perfekte verktøyet for å få jobben gjort.

ZBook Firefly
AutoCAD: ZBook Firefly

Skal du jobbe med AutoCAD – et 2D og 3D dataassistert konstruksjonsprogram – må du ha et dedikert grafikkort for å rotere modellene. Du trenger imidlertid ikke det kraftigste kortet for å få det til.

Autodesk anbefaler at du bruker en GPU med 4 GB VRAM, at du har 16 GB RAM, og at prosessoren din klarer 3 GHz. AudoCAD bruker hovedsakelig én prosessorkjerne av gangen, så her er det klokkehastigheten, og ikke antallet kjerner som er viktig.

Riktig valg her er HPs enkleste mobile workstation; en HP ZBook Firefly G9. Med NVIDIA® T550-grafikk (med 4 GB VRAM og 896 CUDA-kjerner), 16 GB RAM og Intel® Core™ i7 1255U prosessor, vil AutoCAD gå som en lek.

ZBook Power
ZBrush: ZBook Power

Skal du rendre ut fotorealistiske bilder av 3D-modellene du har laget i AutoCAD, Blender, ZBrush, SketchUp eller andre 3D-applikasjoner? Da trenger du nok litt mer kraft. Modellering og rendering er riktignok to veldig ulike prosesser, og krever forskjellige ting fra maskinvaren.

La oss si du ønsker å lage flotte 3D-modeller i ZBrush. Da tenker du kanskje at du trenger et råsterkt grafikkort – men det viktigste for ZBrush er å ha mye RAM tilgjengelig, sammen med mange CPU-kjerner, slik at den kan effektivt behandle millionene av polygoner som oppstår når du skulpturerer.

Mange 3D-programmer har en CPU-basert rendering-motor, som deler opp bildet i en rekke mindre biter, som fordeles på alle tilgjengelige prosessorkjerner. Dette er den tradisjonelle måten å rendre på. Nyvinninger på GPU-feltet har imidlertid gjort nye grafikkort i stand til å rendre mange ganger raskere enn CPU-er, men på bekostning av presisjon. ZBrush brukes ofte sammen med GPU-baserte OctaneRender, som muliggjør lyssetting og teksturering i sanntid.

Med behov for RAM, mange kjerner, og en moderne GPU, er et godt valg en HP ZBook Power G9. Her har vi 14 kjerner i Intel® Core™ i9-12900H prosessoren, 32 GB RAM, og et NVIDIA® RTX™ A2000 laptop-grafikkort med 2560 CUDA-kjerner.

ZBook Studio
Adobe Premiere Pro: ZBook Studio / ZBook Fury

Å klippe film er en annen kreativ prosess som krever mye datakraft, spesielt hvis man skal jobbe med 4k- eller 8k-video. Adobe Premiere Pro er et fantastisk program å jobbe med – hvis man har nok ressurser tilgjengelig.

Videoredigering er en mangefasettert prosess, som bruker hele datamaskinen. Hvert bilde skal dekodes, og jo større bildene er, dess mer ressurser kreves. 4K tilsvarer fire vanlige 1080p-bilder, mens 8k er 16 ganger så stort – så det er ikke overraskende at det kreves sin workstation for å få jobben gjort.

For å få videoredigering til å flyte godt, trenger du raske CPU-kjerner til å dekode hvert bilde, mange CPU-kjerner til å behandle hvert bilde i serie, mye RAM til å holde alle videostrømmene i minnet, og en kraftig, moderne GPU til å legge på ymse effekter, stabilisere, og enkode bildene igjen når du skal rendre ut en ferdig film. NVIDAs NVENC-encoder er ledende, og kan effektivt utnytte store mengder CUDA-kjerner til å gjøre jobben.

Hvis du er en videoredigerer som skal jobbe med 4K-film, trenger å ha muligheten til å flytte på deg, for å jobbe i felt eller med prosjekter i grupperom, er HP ZBook Studio G9 et perfekt valg. Her har vi samme kraftige Intel® Core™ i9-12900H-prosessor med 14 5-GHz kjerner som på Power-modellen over, men hele 64 GB RAM, og et NVIDIA® GeForce RTX™ 3070 Ti-kort. Dette gir ekstremt mye ytelse for pengene, med 8 GB VRAM og 5888 CUDA-kjerner.

ZBook Fury

Hvis du trenger enda flere porter og utganger, og skal jobbe med 8k-video og høyoppløst 3D-animasjon, kan du vurdere å gå helt opp til toppmodellen – en HP ZBook Fury G9. Her finner vi fortsatt 64 GB RAM, en råsterk 16-kjerners Intel® Core™ i9-12950HX-prosessor, og den kraftigste laptop-GPU-en du får kjøpt for penger: et NVIDIA® RTX™ A5500 med 16 GB VRAM og 7424 CUDA-kjerner. Det er også mulig å få modeller med opptil 128 GB RAM og 12 TB lynrask lagring hvis det skulle være behov.

Studio og Fury-modellene er også velegnet for de som driver med datavitenskap, da kraftige GPU-er kan utnyttes til tallknusing og behandling av Big Data. Begge kan leveres med operativsystemet Ubuntu (som er vanlig i Data Science-kretser) og en egen programvarestack.

HP Sure Click Enterprise

HP har samlet alle sikkerhetsløsningen sine i HP Wolf Security. Her er det en rekke sikkerhetsfunksjoner og tjenester for sluttbrukeren og for selskapet. Én av disse sikkerhetsfunksjonene heter Sure Click Enterprise og er laget for unngå at skadelig programvare skal lure brukeren. Det blir laget over 400.000 nye malware-versjoner hver eneste dag, og de fleste av dem sendes med epost, og er laget for å lure mottageren til å klikke på en lenke eller åpne et vedlegg. Sure Click Enterprise sørger for at lenker og dokumenter åpnes i egne virtuelle maskiner, som er isolert fra operativsystemet. Hvis PDF-en du nettopp åpnet viser seg å være infisert, kommer ikke den skadelige koden seg noe sted – og når vinduet lukkes, blir alt slettet, uten at noen skade har skjedd.

HP TamperLock

I HP Wolf Security finner man også HP TamperLock som beskytter mot fysiske forsøk på angrep. Hvis noen får tilgang til maskinen, kan de gjøre noe som kalles et sideangrep, og f.eks. bruke en chip til å lese av krypteringsnøkler, eller kompromittere maskinen på annet vis.

HP TamperLock er en sensor som registrerer om maskinen har blitt åpnet, og følger en policy satt av IT-avdelingen når den slås på igjen. Den kan for eksempel skru av nettverkstilgangen frem til du svarer bekreftende på en melding som varsler at maskinen har blitt åpnet og spør om det var deg, eller man kan sette regler som sikrer at kun en IT-administrator kan håndtere maskinen.

Riktig verktøy for jobben

Uansett hva slags krevende programvare du bruker i jobben, har HP verktøyet du trenger for å få det gjort på en smidig og effektiv måte. Snakk med din HP-partner for mer informasjon!