Digital nomade. Før pandemien hørtes det rimelig eksotisk ut. Nå, derimot, har vi kanskje oppdaget at det bor en digital nomade i mange av oss – men muligens i en litt annen form. Hva er en ekte digital nomade, og hvordan kan du bli en?
Bo og jobb over alt
En digital nomade er en som kan bo og jobbe hvor som helst, uten å være bundet til et fast arbeidssted. En som reiser mye, og bytter bolig som om det var den minste ting. For å trives som digital nomade må du være fleksibelt anlagt, og komfortabel med digitale arbeidsvaner; det vil gjøre deg i stand til å flytte på deg uten å måtte drasse på esker fulle av dokumenter.
Uavhengige yrker
Digitale nomader kan ha en rekke jobber som normalt inneholder en stor grad av uavhengighet. Tekstforfatter, programmerer, markedsfører, designer eller analytiker – så lenge du har riktig datautstyr og en stabil internettforbindelse, kan du i teorien jobbe fra hvor som helst. Som et ungt, dynamisk menneske, som ikke er stedsbundet av familiære forpliktelser, kan du fordele året ditt mellom snowboard-kjøring i Alpene, surfing på Bali, og nasjonalromantikk på hytta til bestemor, uten annet enn et turistvisum.
Øv hjemme først
Hvis du har en jobb du liker, som betaler godt, trenger du ikke slutte for å ta opp nomadelivet. Du er sikkert allerede vant til å jobbe hjemmefra innimellom; gjør en avtale med sjefen om fast hjemmekontor, og se om det fungerer for deg og arbeidsgiver før du tar skrittet videre og reiser ut.
Nomadelivets farer
Det er forskjell på å dra på tre ukers jobbreise, å bli midlertidig utstasjonert i utlandet, og å overvintre i ferieboligen i syden på eget initiativ. Uansett hvilken jobb du gjør, og hvilke omstendigheter som har fått deg ut av landet, må du være klar over risikoen.
Hvis du har tenkt å reise til et avsidesliggende sted, er det stor risiko for at det blir dårlig eller til og med ingen dekning – og da er det bare å sette snuta videre. Ellers blir du ikke bare blir koblet fra kontakt med kolleger, kunder og leverandører, men får også vanskeligheter med å få gjort jobben din.
Når du må jobbe med konfidensiell informasjon, er det best å ikke gjøre det på en overfylt restaurant. Sørg for at du kan jobbe på et rolig sted uten å risikere at andre kan se på i all hemmelighet – eller at du har en laptop med innsynsfilter.
Det er derfor et must å sjekke destinasjon og fasiliteter på forhånd. På denne måten vil du ikke bli møtt med ubehagelige overraskelser.
Medlemskap i folketrygden
Hvis du arbeider midlertidig i utlandet, i inntil 12 måneder, og lønnes av norsk arbeidsgiver, opprettholder du medlemskapet i folketrygden. Hvis du forblir utenlands i mer enn 12 måneder, eller mer enn seks måneder per år i to år eller mer, eller dersom du begynner å arbeide for en utenlandsk arbeidsgiver, opphører medlemskapet ditt i folketrygden. Konsekvensene av å ikke være medlem i folketrygden er mange, og berører ting som sykepenger, pensjon, uførhet, og ulike forsikringsvilkår. Norge har trygdeavtaler med EU, de nordiske landene, USA, Canada, Australia, Storbritannia, og noen fler. Disse avtalene har regler om hvilket lands trygdeordning du skal være tilknyttet.
Det er også forskjell på om du blir sendt ut på utenlandsoppdrag av den norske arbeidgiveren din, eller om du reiser ut på eget initiativ med planer om å kunne fortsette å jobbe hjemmefra. Er det på eget initiativ, bør du ikke være borte mer enn et halvt år om gangen. Det er uansett viktig å avklare forholdene ved å bruke søknad på nav.no.
Skatt og arbeidsgiveravgift
Det er lettere å falle ut av trygdesystemet enn skattesystemet. Bor du i Norge, skal du skatte som normalt. Er du her i 183 dager i året eller mer, regnes du som bosatt. Lønn registreres gjennom A-melding som vanlig, men sitter du utenlands og jobber, må lønningskontoret fylle ut feltet «landkode» med stedet du faktisk befinner deg. Det skal også betales arbeidsgiveravgift. Det er kun utenlandske statsborgere, som utfører arbeid i utlandet, uten å være med i folketrygden, som slipper unna arbeidsgiveravgift til Norge – og de må gjerne betale noe tilsvarende til landet de arbeider i.
Blir du der så lenge at du blir regnet som bosatt i landet der du jobber, kan du regne med å måtte skatte til landet du bor i.
Hjemmekontor fra feriebolig i utlandet
Selv om du har aldri så lyst til å jobbe hjemmefra på familiens beskjedne hacienda på Gran Canaria i seks måneder hver vinter, og det digitale nomadelivet har blitt en trend, kan du ikke kreve at arbeidsgiveren din lar deg gjøre det. Norge har nylig fått en egen hjemmekontorforskrift – hvor det blant annet kreves en tilleggsavtale for arbeid i eget hjem. Har du hjem i utlandet, har du krav på tilleggsavtale. Dersom du jobber i en annen tidssone enn kollegene dine, kan det være lurt å lage en egen avtale om tilgjengelighet, oppfølging og arbeidstider.
Arbeidsmiljø og sosial deltagelse
Hvis arbeidsgiver sier at det er greit at du jobber hjemmefra i utlandet, får de automatisk ansvaret for at du har et fullt forsvarlig arbeidsmiljø, både fysisk og sosialt. De må altså sørge for at du har skikkelig utstyr, hensiktsmessige møbler, og at du ikke føler deg ensom og forlatt.
For å gjøre det lettere for avstandsmedarbeidere å delta på møter, har HP utviklet møteromsteknologien HP Presence. Den gjør at den enkelte medarbeiders bærbare PC spiller på lag med videkonferanseutstyret på møterommene på kontoret, og gjør hybride møter til en lek, uansett hvordan deltagerne fordelt. Det gjør det mye lettere å føle seg som en del av teamet, selv om man jobber fra et annet land.
Riktig verktøy
Uansett om du skal jobbe fra en leid strandbungalow, et leilighetshotell i en eksotisk storby, en AirBnB ved skibakkene eller fra spisebordet hjemme, gjør du klokt i å dra nytte av de riktige verktøyene og teknologiene. Velger du en ultralett og sikker bærbar med HP Presence, som HP Elite Dragonfly, med en ekstra bærbar skjerm, en USB-C mini-dokk, et trådløst headsett, og en god og slitesterk ryggsekk, er du rustet til å kunne jobbe like effektivt verden over – så lenge internett-tilkoblingen er på plass.
Et sikkert valg: HP Elite Dragonfly
Her får du et kjapt overblikk på spesifikasjonene til tredje generasjon av denne enheten:
- Intel® Evo™ vPro®-plattform drevet av Intel® Core™ i7 vPro®-prosessor
- Windows 11 Pro
- Touchskjerm i 3:2-format med opptil 3000×2000-oppløsning.
- Ultralett og tynn – fra 0.99 kg
- Ekstremt sikker med HP Wolf Security
- Laget med en høy andel resirkulert materiale
Visste du at secure core PC-er – som HP Elite Dragonfly – er de sikreste Windows-PC-ene noensinne, med bransjeledende sikkerhetsløsninger på plass rett ut av esken? HP Wolf Security bidrar proaktivt til å forhindre infeksjoner, beskytte informasjon og redusere sikkerhetskompleksiteten.