En felthåndbok til hybridhverdagen

Nyansatt web
HP med AMD

Som nyutdannet kan det være vanskelig å vite hva man bør forvente når man tar skrittet inn i sin første jobb. I denne artikkelen ser vi nærmere på kontorteknologi, bedriftskultur og hybridarbeid.

Hvert år uteksamineres det nye kull med studenter fra universiteter og høyskoler, som alle er klare for å ta skrittet inn i voksentilværelsen med en kontorjobb, enten i det private næringsliv eller i offentlig sektor. Men det nytter lite å spørre mor og far om råd og tips – nå er det andre tider, hvor en kontorjobb kan være fysisk, virtuell, eller en kombinasjon. Ikke finnes det en pensumliste til å vise veien heller.

«På universitetet har du følelsen av å ha et enhetlig fokus,» sier Miles Simitz, nylig uteksaminert ved Universitetet i California, San Diego, som nå har en fulltidsjobb innen operasjonsstrategi hos HP. «I arbeidslivet er det ikke lenger en forhåndsdefinert sti å følge. Det er like spennende som det er skremmende.»

I 2019 kunne kun 5,7% av amerikanere kalle seg fjernarbeidere. Nå, i 2023, har tallet triplet seg, til nesten 18%. Globalt sett er trenden også på vei oppover: ved utgangen av året er det forventet at hele 39% av kunnskapsarbeidere vil ha muligheten til å jobbe hybrid.

For unge voksne som tar sine første skritt inn i arbeidslivet, kan bare det å være i jobb oppleves som et terra Incognita – men i disse dager, hvor arbeidets karakter endrer seg så hurtig, er det ekstra spennende. «Mye har endret seg i løpet av de to siste årene når det kommer til arbeidsforhold,» sier Kaela Moore, en kommunikasjonsmedarbeider som er i ferd med å gå over fra å jobbe hjemmefra på heltid til en hybrid rolle hos HP. «Det var en bratt læringskurve,» forteller hun om sin opplevelse med å hoppe inn som fjernarbeider. «Men nå er jeg veldig glad for å ha gjort meg erfaringen og tilegnet meg ferdighetene som trengs.»

Mens 2023-kullet er på god vei inn i arbeidslivet, tar vi en titt på hva de kan forvente og hvordan de kan forberede seg.

Nyansatt 2 web
Nyt hybridhverdagen

Hybridarbeid gir deg langt mer fleksibilitet, men det krever også at du tar initiativet til å sette deg selv opp for suksess.

En stor del av dette er å etablere et hjemmekontorområde hvor du kan jobbe fokusert og være produktiv. En god stol, et laptopstativ eller en dockingstasjon med ekstra skjerm, mus og tastatur, og en pult som passer dine behov. Støydempende hodetelefoner hjelper hvis du må dele rommet med samboere eller familiemedlemmer, og gode lysforhold er viktig for å hindre at du blir sliten i øynene etter en lang arbeidsdag.

Det er også viktig å ha en god laptop som lar deg jobbe sømløst uansett om du er på kontoret eller hjemme. HP EliteBook 845 G10, for eksempel, med AMD Ryzen™ 7 PRO 7840U-prosessor, lar deg være like effektiv og sikker uansett hvor arbeidet finner sted.

Å jobbe hybrd betyr også å skulle navigere de ulike måtene du jobber på når du er hjemme og når du er på kontoret med kolleger. Simitz forteller oss at hybridarbeid gjør det lett for ham å lykkes med begge aspektene av jobben hans – både selvstendig forskning og det å konsultere kolleger for å samkjøre mål og diskutere resultatene. «Det er mye enklere å kommunisere og forklare kompliserte ting ansikt til ansikt,» sier han. «Noen ganger, når du forsøker å gjøre dette i et videomøte, føles det som det er en slags barriære. På kontoret, derimot, er det lett å møtes og finne ut av ting.»

På dagene Simitz jobber hjemmefra, setter han pris på å kunne dykke ned i materien og jobbe uforstyrret, samt mulighetene han har til å ta seg av livets mange små oppgaver, som husarbeid. «Det er ingen fastsatte grenser eller timeplaner jeg er nødt til å følge; så lenge jeg legger inn rundt åtte timers arbeid og får gjort jobben min, er alle fornøyd,» sier han.

Riktig teknologi hjemme og på kontoret

Det sies at Generasjon Z er født med telefon i hånda, og de er absolutt mer vant med teknologi enn tidligere generasjoner – men det kan fortsatt være vanskelig for dem å bli vant til verktøyene og arbeidsmetodene man finner på kontoret. I en undersøkelse nylig utført av HP, svarer en av fem unge sansatte at de har opplevd «teknologiskam» – følelsen av å bli sett ned på av kolleger på bakgrunn av deres mangel på erfaring med kontorets mange maskiner og verktøy. Det er en vedvarende utfordring, da kunnskapsarbeidere forventes å bruke en rekke programmer, plattformer og enheter til å gjøre jobbene sine.

Gjør du deg kjent med de grunnleggende forventningene til hva du må beherske når det gjelder teknologien dere bruker på jobben, blir det lett å ikke engste seg. Du har for eksempel kanskje aldri måttet fikse papirstopp på en kopimaskin, scanne et dokument som epostvedlegg, eller satt opp en reiseregning? Det er ingen skam å lytte til erfarne fjellfolk.

På et kontor finnes det visse normer og uskrevne regler rundt bruk av firmaets utstyr. Vi sparer papir når vi skriver ut, vi tar godt vare på jobb-laptopene, vi er oppmerksom på sikkerhetstrusler og tenker oss om to ganger før vi trykker på linker eller åpner vedlegg, og vi lærer oss å bruke systemene for å reservere møterom. Ansatthåndbøker og onboardingmateriell dekker ofte slike grunnleggende ting, men også her er sjefer og kolleger gode å høre med hvis du er i tvil.

Moore påpeker at det blir lettere å holde hodet over vann på jobben hvis man finner seg programvare som støtter opp under måten man liker å jobbe på. Hun bruker Excel for å holde styr på dagens gjøremål og OneNote for å holde seg organisert. «Jeg kan endre prioriteten på oppgaver i løpet av dagen, og får syncet det med apper på telefonen når jeg er på farten,» sier hun.

Nyansatt 3 web
Bli kjent med nye kolleger

Det er ikke lenger en selvfølge at kontoret blir en sosial arena. I organisasjoner som legger til rette for hybridarbeid er normalt bare en brøkdel av de ansatte som er til stede på kontoret på en gitt dag, noe som igjen fører til færre sosialiseringsmuligheter. Den uformelle kaffepraten, samtalene rundt lunsjbordet og fredagspilsen er på vikende front, og da er det viktig å delta når ledelsen inviterer til mer formelle samlinger og teambuildingaktiviteter.

Å bli skikkelig kjent med sine nye kolleger kan kreve litt mer kreativitet, men det er verdt den ekstra innsatsen. Å delta på events og aktiviteter, stille opp i ressursgrupper, og aktivt søke etter en mentor kan være gode måter å komme i gang på.

Det lønner seg også å investere litt tid i å mestre kunsten å kommunisere digitalt – spesiellt hvis du jobber med folk fra ulike generasjoner. «Det er lett å mistolke tonen i en epost eller chatmelding,» sier Moore. Hun har søkt seg frem til gode artikler, nettkurs og videoer på YouTube om temaet, og fått mange gode tips.

Madeline Song er demospesialist og briefingkoordinator i HP, og kravene til fysisk tilstedeværelse i hennes rolle har gjort det lettere å bli venner med kolleger. «Det har hjulpet meg å bli mer sømløst integrert på jobben, men det har sine egne utfordringer,» forteller hun. «Jeg har tross alt ingen skjerm å gjemme meg bak.»

Ta ansvar for egen helse

Som student er det enkelt å holde seg i form. Man går rundt på læringsområdet, og har tid til å gå på trening mellom forelesninger – men med en åtte-til-fire-jobb er det vanskeligere å prioritere fysisk aktivitet, uansett om man jobber hjemme eller på kontoret.

Nøkkelen ligger i å være bevisst rundt egen helse. En tredemølle under pulten kan la deg ta møter gående, eller jobbe med dagens skritt mens du går gjennom epost. Og en treningsklokke eller apper på mobilen kan minne deg på å komme deg opp, røre på deg og drikke nok vann.

Du må også venne deg til å sitte foran en skjerm førti timer i uka – og presset fra deadlines og det å jobbe i et «ungt og dynamisk» miljø. Apper som Headspace eller Exhale, og briller eller skjermer som reduserer blått lys kan hjelpe med å redusere stress og slitasje på øynene, og la deg sove bedre om natten.

Å være proaktiv og ta ansvar gjør underverker, ikke bare når det kommer til din egen fysiske og mentale helse; du blir også mer produktiv og klarer å jobbe mer effektivt med teamet ditt. Noen selskaper sponser også ulike helseaktiviteter, som bedriftsidrettslag, treningsrom, og belønninger til ansatte som holder seg aktive og prioriterer egen helse.

«Som student er det bare deg selv som lider av dine egne usunne vaner,» sier Simitz. «I næringslivet påvirker du andre med måten du tar vare på deg selv.»

Nyansatt 4 web
Ledere kan hjelpe

Å ha en leder som stiller opp for deg er en av hemmelighetene til suksess, men gjelder særlig for nyansatte i sin første jobb. En god leder med gode kommunikasjonsferdigheter kan bety alt for hvor motivert et team er. Har ikke lederen selv tid til å ta alle nyansatte under vingen, kan en fadderordning være gunstig.

Å lede et hybrid team krever også at man er proaktiv når det kommer til tilgjengelighet. Song, for eksempel, holder kontakten med sin nærmeste leder via private videomøter. «Selv om vi ikke sitter på det samme stedet, gjør sjefen min en innsats for å holde kontakten med meg,» forteller hun. «Hun har også forståelse for at det tar meg tid å lære alt.»

Etter nesten et år ute i «den virkelige verden», understreker Song viktigheten av å ha et støttende miljø rundt seg i sin første jobb. «Det er så viktig å ha folk som løfter deg frem, tror på deg, og får deg til å føle deg som en verdsatt del av teamet,» sier hun. «Det gjør deg mer selvsikker og lar deg være ditt sanne jeg.»

845 G10 web

HP EliteBook 845 G10

1711308 C AMD Ryzen Pro Lockup RGB Blk

Den svært sikre HP EliteBook 865 har et sofistikert design, gir deg ytelsen du trenger til komplekse arbeidsmengder og kan enkelt fjernadministreres med AMD PRO administrasjonsverktøy.

  • AMD Ryzen 7 PRO 7840U-prosessor
  • AMD Radeon 780M grafikk
  • Windows 11 Pro
  • 14″ skjerm i 16:10
  • 1920×1200 oppløsning
  • 512 GB M.2. NVME SSD
  • 16 GB RAM
  • HP Wolf Security
  • 5 MP IR-kamera
  • 5G som tilvalg