Klimavennlig skoleutstyr for bærekraftig læring

Skolutrustning

Har du barn under utdanning, eller er du selv student og ønsker å gjøre det du kan for å ha en klimavennlig skolegang? Da er denne artikkelen noe for deg!

Skolestartshandelen forventes å nå rekordnivåer for det kommende skoleåret. I USA snakkes det om astronomiske summer på 41.5 milliarder dollar. Her i Norge viser undersøkelser gjort av Ipsos for DNB at gjennomsnittssummen lå på 1341 kroner per barn, opp fra 985 i 2016. I år kan vi anta at det blir enda dyrere. NRK kan melde at prisen på sekk, pennal, innesko, matboks og drikkeflaske ligger mellom ca 700 og 3500 kroner – og av alle disse nødvendighetene vil store mengder ende sitt liv på fyllinga, hvor de tar tiår, kanskje til og med århundrer, å bryte ned.

De astronomiske summene gjør skolestarthandelen til den nest største etter julehandelen, målt etter omsetning. I en studie HP har utført i USA sier 91% av de spurte foreldrene at de er bekymret for klimakrisen, og 64% foretrekker å kjøpe bærekraftige produkter.

«Hvilken matboks jeg kjøper utgjør sikkert ikke så stor forskjell i det store bildet,» sier Siena Kaplan Thompson, en forelder fra Tamworth, New Hampshire. «Men jeg får tatt et valg som hjelper til med å beskytte verden jeg lever i.»

Med denne artikkelen ønsker vi å hjelpe deg med å ta miljøvennlige valg – fra plastfrie skolematerialer til bærbare datamaskiner laget av resirkulert materiale.

Teknologi som holder plasten unna fyllinga

En av de største utgiftene før skolestart – teknologi – kan også være blant de mest bærekraftige. Ved å velge enheter laget med resirkulert materiale eller havplast bidrar du til å redusere mengden avfall som havner på fyllinga. For eksempel er HP Pavilion Plus en bærbar PC laget av resirkulert aluminium og havplast samlet inn fra Haiti. HP Spectre x360 inneholder også resirkulert plast, og den “vanlige” plasten har blitt erstattet med landbruksmaterialer. Et annet eksempel på klimavennlige produkter er HP ENVY Inspire-skriveren som er laget av 45% resirkulert plast. Skriveren i seg selv er også resirkulerbar, selvfølgelig. Hvis du legger til et HP Instant Ink-abonnement med Paper Add-on, sørger du også for at utskriftene dine er miljøvennlige.

Disse løsningene passer hovedsakelig for universitetsstudenter, da videregående skoler har egne PC-ordninger for sine elever. Men som forelder kan du alltid prøve å påvirke skolen eller fylket til å kjøpe brukt IT-utstyr, eller velge utstyr fra teknologiselskaper som prioriterer miljø og klima.

Skole Inline1 3

Transport som reduserer ditt karbonavtrykk

Hvis man bor nær lærestedet, finnes det flere alternativer for å komme dit med produkter laget av bærekraftige materialer for en utslippsfri reise. Å gå eller sykle er de vanligste alternativene, men det finnes fler. Sparkesykkelprodusenten Micro har en ECO-linje som er laget av resirkulerte fiskerister og plast. Skateboardfirmaet Bamboo har også produkter laget av resirkulerte materialer og hurtigvoksende bambus. Men egentlig kan man si at alle andre transportmetoder enn bilkjøring er å foretrekke – hvis avstanden tillater det, selvfølgelig. Ikke glem at studenter under 30 år får rabatt på månedskort hos Ruter!

Klimavennlige og resirkulerbare forbruksvarer

Når det gjelder skrivesaker, er det beste tipset å se hva du har liggende før du kjøper inn nytt. Det er ikke gitt at det er behov for å kjøpe nytt hvert år! Og skal du først kjøpe nytt, se etter bærekraftige alternativer. En trykkblyant laget av resirkulert plast kan brukes på nytt år etter år, og kan være et bedre alternativ enn en rekke engangspenner.

Det kan dog være vanskelig å finne miljøvennlige alternativer i denne produktjungelen. Det enkleste er å se etter fornybare materialer som tre og papp i stedet for plast og metall.

Skole Inline1 2

Bærekraftige klær og ryggsekker

Når klesgigantene pumper ut milliarder av nye plagg for å kapitalisere på trendene, såkalt «fast fashion», blir forbrukerne med på notene. De kjøper flere klær enn noen gang, og kvitter seg med dem like raskt for å kaste seg på den neste bølgen. I USA blir bare 15% av klær og andre tekstilprodukter resirkulert eller gjenbrukt. De resterende 85% ender opp på fyllinga eller i forbrenningsanlegg.

Barneklær er ofte laget av syntetiske fibre som ikke kan brytes ned biologisk. Og barn elsker jo å slite og søle til klærne sine, samtidig som de raskt vokser ut av dem. For å gjøre forbruket av nye klær så lite som mulig, kan du la barna prøve klær fra vintage- og bruktbutikker som Green Kids Second Hand på Løren i Oslo, eller andre markedsplasser som selger brukte klær. Når du har funnet et plagg, kan det være lurt å se etter naturlige materialer som lin, bomull, bambus eller ull; disse materialene gjør at plagget holder lenger.

Når det gjelder ryggsekker, kan det være vanskelig å si nei når barna roper etter en ryggsekk med illustrasjoner av favorittsuperhelten. Men med HP Renew Business-serie får du en vanntett ryggsekk eller veske hvor hovedmaterialet består av plast som ellers ville havnet i havet, mens alle merker, strenger og fyll er produsert av resirkulerte biologisk nedbrytbare materialer. Det finnes også gode, bærekraftige sekker i mer barnevennlig stil fra en rekke andre produsenter; sjekk merkelappen før du kjøper!

Gjenbruk møbler og inventar

Møbelindustrien har sin egen versjon av fast fashion, som gjerne produserer billige produkter som skiftes ut med noen års mellomrom, der 80 % av dem ifølge havner på søppelfyllinger i følge det amerikanske Environmental Protection Agency.

Når du skal innrede eller bare friske opp barnerommet, gjelder det å være kreativ med det du allerede har. Prøv å gjenbruke så mange møbler du kan. En krakk som «bare står et sted» kan være perfekt som nattbord. Eller hvorfor ikke utforske kjelleren, der kan det være masse saker og ting som passer perfekt til oppbevaring eller lignende. På Finn finner du også alltid en masse greier som gis bort mot henting. Her er det bare fantasien som setter grenser! Og vil du friske opp de gamle møblene litt, bør du passe på å velge svanemerket maling. Eller kanskje du kan gjøre underverker med litt fargerik Washi-tape?

Hvis du likevel trenger å kjøpe nye møbler og interiørprodukter, velg produkter laget av gjenvunnet tre eller hurtigvoksende trær og planter: mango, gummi, rotting og bambus. Ved å sjekke National Wildlife Federation og Sustainable Furnishings Councils Wood Furniture Scorecard, vil du se hvordan mange selskaper kjøper inn ansvarlig treverk, noe som gjør dine bærekraftige valg enklere.

Skole Inline1 1

Bærekraftig matpakke

Matpakka er også et viktig element i skolehverdagen. Hos Less Trash får du en rekke gjenbruksartikler for mat og drikke – matbokser, kopper, drikkeflasker, salatboller, med mer. Det går også an å pakke maten i bomullsposer, eller velge produkter i rustfritt stål. Og matpapir er jo en klassiker!

Hjelp barna forstå hvordan de kan utgjøre en forskjell

Handler du sammen med barna, er det en god anledning til å ha en meningsfull samtale med dem rundt hvordan valgene våre påvirker verden omkring oss. Det kan inspirere dem til å tenke på hvordan de kan ta bærekraftige valg i sine egne liv.

Utskrivbare arbeidsark fra HP, som “Sustainable Swaps” og “Carbon Footprint Calculator” kan gi taktile, skjermfrie måter å lære mer om bærekraft på.

“Det er viktig for barn å føle at deres eksistens har en innvirkning på verden, og at de kan velge å ta hensyn til den innvirkningen når de beveger seg gjennom den,” sier Molly Earle, en forelder i Croton-on-Hudson in New York, mens hun pakker niste i brukte isbokser.

Vi håper denne artikkelen har vært nyttig som en slags sjekkliste, og at den kan gjøre det litt lettere å tenke på klimaet – selv når det gjelder de små tingene i hverdagen.