Go Beyond: Bærekraft i arvestoffet

GoBeyond

Når det kommer til bærekraft er de fleste enige om at vi burde gjøre mer. Vi har gitt løfter som barna våre er avhengige av at vi holder. Å sette klimamål er en god start, og å halvere utslippene i løpet av det siste tiåret er enda bedre. Men klimatiltak er nå forventet. Varige, bærekraftige endringer skapes av selskapene som tør å gå utover det å gi stolte løfter, selskaper som HP, som har vært opptatt av sitt sosiale ansvar og tatt konkrete grep gjennom årtier.

Faktisk har HP hatt bærekraft i arvestoffet siden 1939. Under går vi gjennom noen av de de viktigste punktene i HPs lange bærekraftshistorie:

HP Sustainability history 65m total 10percent final Page 01

HP ble grunnlagt av William Hewlett og David Packard i 1939. De to gründerne hadde blitt kjent på Stanford University, og fulgte Professor Termans oppfordring om å starte bedrift i nærområdet, i stedet for å ta med seg kompetansen og flytte østover. Garasjen til David Packard, hvor Bill & Dave hadde sine første arbeidsår i Hewlett-Packard, har blitt kjent som arnestedet for Silicon Valley.

HP Sustainability history 65m total 10percent final Page 02

Det var viktig for Bill & Dave å være en positiv innflytelse på nærmiljøet, og de startet tidlig. Allerede etter sitt første driftsår ga de sin første firma-donasjon til veldedighet, til organisasjonen som senere skulle bli Silicon Valley United Way.

HP Sustainability history 65m total 10percent final Page 03

Etter å ha vokst seg store og vellykkede, satte Bill & Dave sine ledelsesprinsipper ned på papiret. Disse formaliserte selskapsmålene inkluderte blant annet at selskapet skulle være en god borger, og bidra til nærmiljøet og lokalsamfunnet på stedene de opererte.

HP Sustainability history 65m total 10percent final Page 04

De første datamaskinene ble instruert av hullkort – og det i store mengder. En HP-ansatt ved navn Walt May tok initiativ til å lage et resirkuleringsprogram for disse hullkortene ved firmaets kontorer i Palo Alto.

HP Sustainability history 65m total 10percent final Page 05

HP var det første amerikanske selskapet til å innføre fleksitid. Dette skjedde først på HPs tyske fabrikk i Böblingen, utenfor Stuttgart. I Tyskland hadde konseptet med fleksitid hadde utviklet seg siden 1966, og blitt den nye normalen i 1973, men i USA var det et fremmed konsept, som HP var de første til å trykke til sitt bryst.

HP Sustainability history 65m total 10percent final Page 06

Det var ikke mange som hadde hørt om solcellepaneler i 1975, men et team med HP-folk tok initiativet til å utvikle og installere et slikt system på taket av selskapets lokaler i Sunnyvale. Det reduserte elektrisitetsforbruket og reduserte miljøfotavtrykket, samtidig som de sparte penger.

HP Sustainability history 65m total 10percent final Page 07

Det har alltid vært viktig for HP å støtte sine ansatte. I 1986 ble de det første selskapet til å danne en ressursgruppe for homoseksuelle og lesbiske ansatte.

HP Sustainability history 65m total 10percent final Page 08

Laserskriveren kom på begynnelsen av nittitallet, og med den også tonerkassetten. Med så mye av utskriftssystemet samlet i tonerkassetten, var det nesten en selvfølge å sette i gang et program for å samle dem inn og resirkulere delene.

HP Sustainability history 65m total 10percent final Page 09

Å jobbe hjemmefra eller fra små satelittkontor viste seg å gi stor effekt fra de første forsøkene hos forsikringsselskaper i LA på søttitallet – men programmene ble alltid stengt når noen fra ledelsen følte at de mistet kontrollen med sine lønnsmottagere. I 1994 var teknologien bra nok til at ansatte kunne jobbe like godt hjemmefra som på kontoret, og HP ble blant de første firmaene som aktivt oppfordret til telecommuting, i stedet for å tvinge folk til å stå timevis i kø for å komme seg på jobb.

HP Sustainability history 65m total 10percent final Page 10

På midten av nittitallet formaliserte HP konseptet om at et produkts livssyklus starter med design, og går gjennom en rekke faser før det ender opp med resirkulering.

HP Sustainability history 65m total 10percent final Page 11

Med en rekke store internasjonale underleverandører så HP det som en nødvendighet å opprette en standard for hvordan de skulle behandle sine ansatte. Denne standarden så dagens lys i 2003.

HP Sustainability history 65m total 10percent final Page 12

Arbeidet med transparens for leveransekjeden fortsatte, og i 2008 ga HP ut en liste over alle deres underleverandører, som de første i elektronikkbransjen.

HP Sustainability history 65m total 10percent final Page 13

Det var en ære for HP å bli kåret nummer én blant Corporate Responsibility Magazines 100 Best Corporate Citizens i 2010. Siden den gang har HP vunnet en rekke kåringer – blant annet av Newsweek, som Amerikas mest ansvarlige firma i 2020, 2021 og 2022.

HP Sustainability history 65m total 10percent final Page 14

I 2011 hadde HP resirkulert en million tonn med elektroniske produkter og skriverrekvisita siden 1987.

HP Sustainability history 65m total 10percent final Page 15

HP ble det første globale IT-selskapet til å publisere sitt komplette karbonfotavtrykk i 2013.

HP Sustainability history 65m total 10percent final Page 16

HP ble de første til å inkorporere havplast i skriverrekvisita i 2017. Siden da har HP brukt mer enn 1,3 millioner kilo med havplast i sine produkter.

HP Sustainability history 65m total 10percent final Page 17

I 2021 annonserte HP et samarbeid med WWF som innebar at hver side skrevet ut på en HP-skriver ville bidra til å restaurere, beskytte og forbedre helsen til skogområder verden over frem mot 2030. Dette samarbeidet går sin gang, og har hatt stor suksess.

HP Sustainability history 65m total 10percent final Page 18

Skal man skåne kloden for å drukne i plast, må fiberbasert, plastikk-løs emballasje være fremtiden. HP kjøpte det Edinburgh-baserte selskapet Choose Packaging i 2022, og ser frem mot å kunne tilby verden nedbrytbar, bærekraftig emballasje i årene som kommer.

HP Sustainability history 65m total 10percent final Page 19

HPs visjon er å bli verdens mest bærekraftige og rettferdige teknologiselskap, og de er på god vei. Du kan se mer om hvordan de ligger an i deres Sustainability Report, eller følge med på bærekraft-siden her på Fremtidskontoret.